تکامل انسان ها (The evolution of humans)
تکامل انسانها بسیار طولانی و پیچیده است و نمیتوان به صورت خلاصه در چند جمله این موضوع را بررسی کرد. با این حال، به طور خلاصه میتوان گفت که انسانها
حدود ۶ تا ۷ میلیون سال پیش از نیمتیغهها تکامل یافتهاند و از آن زمان تاکنون، دچار تکاملات فراوانی شدهاند. بر طبق شواهد مختلف، تکامل آنها از قدیمیترین پستانداران کوچک و تک سلولی به هوشیارترین و بلندمغزترین موجوداتی مانند بشر، در طولانیترین زمانی صورت گرفته است.
در این راستا، توسعه مغز بشر و قابلیتهای شناختی و اجتماعی آن، بیشترین شاخصهای تکامل بشر به شمار میآید. اولین بشران اولیه در قاره آفریقا ظهور کردهاند و به مرور زمان به شکلی تکامل یافتهاند که قادر به انجام فعالیتهای پیچیدهتر و پیشرفتهتر شدهاند.
تکامل بشر به چندین مرحله تقسیم میشود، از جمله ۱) قبل از بشر، ۲) بشر اولیه (آفریقایی)، ۳) بشر نئاندرتال (اروپا و آسیا)، ۴) بشر سابقهدار (شرق نزدیک)، ۵) بشر جدید (افریقایی وارد قارههای دیگر)، و ۶) بشر صنعتی که به تازگی و در طول چند صد سال اخیر به ظهور رسیده است.
بررسی تکامل انسانها به طور کامل، شامل مواردی مانند پیدایش چشم، روی دو پا رفتن، توسعه حافظه، توانایی صحبت کردن، ساخت و ساز و دستگاهی مانند شارپ، فایرستون و ... است.
اما مهمترین ویژگی بشر، قابلیت هوشمندی و تفکر است که باعث شدهاست تا بشر بتواند در طول تاریخ خود، انسانیت را به حداکثر برساند و پیشرفتهایی مانند علم، فناوری، هنر، ادبیات، فلسفه و ... را به وجود آورد. همچنین، قدرت اجتماعی و همبستگی بشر نیز به نوعی توسط تفکر و هوشمندی او شکل گرفته است که در کامیونیتی ها، فرهنگ ها و ... مشاهده میشود.
بشر بر اساس تاریخچه تکامل خود، توانسته است با یادگیری و تجربه، خلاقیت و ابداع خویش را به چشمان جامعه به نمایش بگذارد و موفق به ایجاد تکنولوژی های پیشرفته، توسعه ارتباطات و کشف علوم بسیاری نظیر فیزیک، شیمی، زیستشناسی و ... شده است. این پیشرفت ها بیشتر به خاطر قابلیت تفکر و حل مسئله بشر، در جامعه به وجود آمده است.
به عنوان پایان، میتوان گفت تکامل بشر شامل سیر تاریخی با ظهور تکنولوژی، ارتقای حقوق، پیشرفت در حوزه علوم و فلسفه، تفکر و هوشمندی و ... است. این تکامل همواره و به صورت پیوسته در حال رخ دادن بوده و نهایتا باعث شد تا بشر بتواند به عنوان انسانهای پیشرفتهتر، زندگی بهتر و مفیدتری را در سراسر جهان داشته باشند.
راحله بغیری